Roses - Les Salines

Tipus: Carretera
Sentit de gir: Contra-horari
Distància: 118 km
Desnivell positiu acumulat: 1.300 m
Desnivell negatiu acumulat: 1.300 m
Ports principals: Agullana - Mirador de La Vajol (Pendent mitjà del 6% - Pendent màxim del 9%)

 

Descripció:


Aquesta ruta, que discorre totalment per l’interior, és sensacional. Consisteix en un cuidat itinerari d’anada i tornada de dificultat mitjana que creua la plana alt-empordanesa, amb els seus suaus turons d’oliveres, vinya i alzinars, i esquitxada de curiosos pobles i llogarrets, amb una incursió als contraforts pirinencs a ponent de la comarca, concretament amb la visita al poble de Maçanet de Cabrenys. Abans, però, haurà calgut superar la pujada a La Vajol, que ens premiarà amb l’àmplia panoràmica des del mirador situat a la sortida del poble (550 m).

De tornada a Roses, en direcció al sud-est, es passa per la presa del pantà de Boadella i se segueix baixant cap a la plana de l’Empordà.
Malgrat que l’itinerari intenta evitar la presència de trànsit, en alguns sectors concrets cal estar molt alerta, ja sigui per la poca amplada del vial, ja sigui per la poca visibilitat degut a la presència de talussos o els vessants dels propis turons o muntanya.

La ruta permet considerar diferents opcions:

Opció 1: una vegada a La Vajol, pujar i baixar al coll de Manrella. Si es tria aquesta opció, la ruta és de 125 km i 1.500 m de desnivell, aproximadament.

Opció 2: una vegada a Maçanet de Cabrenys, possibilitat d’una ruta súper baixant al Vallespir, a Catalunya Nord, per Costoja i tornant a La Vajol per les Illes i el coll de Manrella (inclou un curt sector de pista no pavimentada per superar el coll de Manrella al vessant nord). Si es tria aquesta opció, la ruta és de 200 km i 2.400 m de desnivell, aproximadament.

Opció 3: des d’Agullana es pot escurçar la ruta dirigint-se al sud i, passant per Boadella d’Empordà o per Biure, retrobar el traçat original. Si es tria aquesta opció, la ruta és de 96 km i 1.000 m de desnivell, aproximadament.