Roses - Les Salines

Tipus: Carretera
Sentit de gir: Anti-horari
Distància: 116 km
Durada: 6h 15'
Desnivell positiu acumulat: 1.415 m
Desnivell negatiu acumulat: 1.415 m
Ports principals: Agullana - Mirador de La Vajol (Pendent mitjà del 6% - Pendent màxim del 9%)

Dificultat: 2/3

 

Descripció:


Aquesta ruta, que discorre totalment per l’interior, és sensacional. Consisteix en un cuidat itinerari d’anada i tornada de dificultat mitjana que creua la plana alt-empordanesa, amb els seus suaus turons d’oliveres, vinya i alzinars, i esquitxada de curiosos pobles i llogarrets, amb una incursió als contraforts pirinencs a ponent de la comarca, concretament amb la visita al poble de Maçanet de Cabrenys. Abans, però, haurà calgut superar la pujada a La Vajol, que ens premiarà amb l’àmplia panoràmica des del mirador situat a la sortida del poble (550 m).

De tornada a Roses, en direcció al sud-est, es passa per la presa del pantà de Boadella i se segueix baixant cap a la plana de l’Empordà.
Malgrat que l’itinerari intenta evitar la presència de trànsit, en alguns sectors concrets cal estar molt alerta, ja sigui per la poca amplada del vial, ja sigui per la poca visibilitat degut a la presència de talussos o els vessants dels propis turons o muntanya.

La ruta permet considerar diferents opcions:

Opció 1: una vegada a La Vajol, pujar i baixar al coll de Manrella. Si es tria aquesta opció, la ruta és de 125 km i 1.500 m de desnivell, aproximadament.

Opció 2: una vegada a Maçanet de Cabrenys, possibilitat d’una ruta súper baixant al Vallespir, a Catalunya Nord, per Costoja i tornant a La Vajol per les Illes i el coll de Manrella (inclou un curt sector de pista no pavimentada per superar el coll de Manrella al vessant nord). Si es tria aquesta opció, la ruta és de 200 km i 2.400 m de desnivell, aproximadament.

Opció 3: des d’Agullana es pot escurçar la ruta dirigint-se al sud i, passant per Boadella d’Empordà o per Biure, retrobar el traçat original. Si es tria aquesta opció, la ruta és de 96 km i 1.000 m de desnivell, aproximadament.

 

PRECAUCIONS

 • És una ruta llarga i més si feu la variant del Vallespir. Cal preveure una aturada/descans per menjar (esmorzar) i portar aigua suficient i aliments energètics per menjar en ruta.
 • Trànsit ràpid a carreteres comarcals. Voral suficient.
 • Trànsit ràpid a les carreteres locals primàries abans i després de Sant Climent de Sescebes fins a la Jonquera. Locals primàries, tenen ratlles però no voral.
 • ATENCIÓ als passos Canadencs de tubs de ferro en el ferm per evitar el pas del bestiar. Entre Vilamaniscle i Rabós.
 • Perill a la baixada a la Jonquera des de Cantallops. Carretera local primària estreta amb revolts tancats i trànsit de pujada ocupant tot l'ample.
 • Baixada de la Vajol en direcció a Maçanet de Cabrenys: carretera local d'inferior ordre, estreta, revolts tancats, sense ratlles ni voral, forts pendents (15 %) i possible sorra al ferm. És una baixada tècnica. Extremeu les precaucions.
 • Enmig del poble de Cabanes, a la plana, hi ha una banda reductora de velocitat que, si us agafa desprevinguts, podeu caure.
 • Les carreteres locals d'inferior ordre de la plana, que enllacen amb Peralada i Castelló d'Empúries, estan força transitades. Eviteu tant com pugueu anar en paral·lel. Senyalitzeu amb les mans en tot moment el que voleu fer.

 

+ Info:

 

 

 • Avís legal

  Els senders són propostes per seguir un itinerari determinat. Les marques dels senders són exclusivament elements informatius que indiquen per on passa l’itinerari previst. Degut a la diversitat de situacions i circumstàncies que es poden donar, és materialment impossible garantir que aquesta senyalització romangui sempre intacta. Per tant, l'Ajuntament i/o aquelles entitats que poden tenir cura del manteniment dels senyals no es poden fer responsables dels danys i/o perjudicis que en cas de perdre’s o per qualsevol altre motiu puguin patir els usuaris dels itineraris senyalitzats.

  És per això que es recomana als usuaris dels itineraris senyalitzats que no es refiïn només dels senyals i que tant abans de la sortida com en el seu decurs tinguin el mapa i el GPS o la brúixola a mà, per tal de resoldre els eventuals problemes que es puguin presentar.

  També és important tenir en compte que quan se segueix un sender abalisat cal respectar escrupolosament les normes de circulació viària i de convivència de la societat, tant quan se circula per una pista, com per una carretera, com per la llera d’una riera.

  Els itineraris assenyalats als senders són merament informatius i, per tant, l'Ajuntament de Roses no es fa responsable dels accidents derivats de la pràctica de l'activitat per aquest senders i recomana efectuar-la amb l'equip i material adequats, tenint en compte les recomanacions anteriors.