Camí de ronda de l'Almadrava a Cala Montjoi

El camí de ronda transcorre per un estret corriol arran d’aigua, entre l’Almadrava i la cala Montjoi, a cavall entre penya-segats, roques escarpades, vegetació de pineda i d’arbust típicament mediterrània.

És una ruta ideal per a refrescar-se en qualsevol de les cales i platges per les quals es passa fent-hi una capbussada durant l’època d’estiu.

El camí de ronda s’inicia des de l’última casa del carrer Gauguin de l’Almadrava, indret on també comença el Parc Natural del Cap de Creus.

Aproximadament a 1 Km de l’inici, s’arriba a la punta Falconera, que rep el seu nom per la presència, fa uns anys, de falcons. Aquesta punta fou ocupada per militars fins a principi dels anys noranta pel seu interès com a enclavament estratègic amb domini visual de la badia de Roses. Fruit d’aquest ús, hi ha tota una xarxa subterrània de galeries i passadissos que afloren a la superfície a través de búnquers, en els quals es poden veure les sales de les bateries de tir i les obertures per on sobresortien els canons.

Passada la punta Falconera, el camí puja i baixa en funció del relleu abrupte, passant entre pinedes i penya-segats arran de mar, i per diverses cales d’identitat contrastada. La primera és la cala Lladó. De la seva pedrera, encara visible, se n’extreia marbre, que es transportava a Roses per mar. Encara es pot veure arran d’aigua l’embarcador i la rampa per on es baixava la pedra.

Passant pel cap Trencat, que rep el nom gràcies a la fragmentació de roques que han anat desprenent-se i caient a l’aigua, arribem a la cala Murtra (considerada nudista), que rep el nom de la vegetació de murtra predominant a l’indret, i a la següent, la cala Rostella, separades entre elles pel cap Blanc.

Davant d’aquest tram de costa, hi ha nombroses roques submergides, a escassos metres de la superfície de l’aigua, anomedades baus, que han estat causa, des dels inicis de la navegació per la Mediterrània, d’embarrancaments i enfonsaments de vaixells i pecis comercials i d’esbarjo, avui un atractiu per als submarinistes.

Finalment, el camí de ronda arriba a la platja de Cala Montjoi, des d’on, mirant al fons de la vall que porta el mateix nom, es distingeixen dues edificacions: el mas de Montjoi de Baix i el de Dalt, que antigament donaven vida a aquest racó.

El camí de ronda serpenteja per la costa, per a aquells que desitgen seguir gaudint del paisatge. La tornada la farem pel mateix recorregut fins a l’Almadrava.

Comparteix