Refugi antiaèri

Al llarg de la Guerra Civil es van construir a Roses diversos refugis antiaeris per protegir la població civil dels atacs facciosos de la marina de guerra de l'exèrcit franquista i de l'aviació italiana feixista. L'únic refugi visitable dins del nucli urbà és l'anomenat Refugi de la plaça de la Pau.

Per fer la trinxera es va aprofitar el desnivell natural del terreny entre aquests carrers. Antigament el refugi tenia tres entrades: la principal està situada sota les escales que duen a la Pujada de l'Escorxador, a la plaça de la Pau. Un altre accés es troba a la cantonada del carrer Josep Sabaté amb el carrer del Capità Ariza i el tercer se situava al final de la Pujada de l'Escorxador, abans d'arribar al carrer Girona. A més a més, al terra de la cantonada del carrer Girona amb Josep Sabater hi havia un respirador.

El refugi de la plaça de la Pau, abans anomenada de l’Escorxador, es va localitzar l’any 2002 arrel d’unes obres d’urbanització realitzades a l’espai. El bon estat de conservació dels seus passadissos i l’interès municipal per la seva posada en valor, van fer que es treballés en la seva consolidació i recuperació, obres que culminaren el gener de 2007 amb la inauguració del nou espai i de la plaça adjacent, que passà a dir-se plaça de la Pau en record del refugi existent en el seu subsòl i del conjunt escultòric de l’artista Ció Abellí instal·lat en els seus murs.