Parc d'interès nacional de l'Albera

El Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera (creat per la Llei 3/1986, de 10 de març, del Parlament de Catalunya), malgrat que no forma part del municipi de Roses, sí que se'n troba a poca distància, fet que propicia que el visitant interessat pugui arribar-hi fàcilment.

Estructuralment, el PNIN de l'Albera consta de dues parts: l'occidental (Requesens-Baussitges), amb una important superfície arbrada i una gran diversitat de vegetació de muntanya mitjana, i una de més seca i baixa (Sant Quirze de Colera-Balmeta), amb un clar predomini de vegetació arbustiva.

Així, doncs, a la primera zona hi podem trobar espècies de flora pròpies d'ambients humits com el grèvol (llex aquifolium, protegit per llei), el teix (Taxus baccata) i nombroses orquídies; mentre que a la segona zona, hi prevalen espècies més adaptades a la sequedat, englobades en el que s'anomena la brolla mediterrània, com per exemple l'argelaga negra (Calicotome spinosa) i les estepes (Cistus sp.) .
Pel que fa a la fauna, cal destacar una espècie emblemàtica: la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), ja que és només aquí, juntament amb el cap de Creus i el Garraf, on aquesta espècie fou reintroduïda amb èxit.

Altres llocs d'interès ecològic del Paratge de l'Albera

BOSC DE LA MAÇANA
Bosc del vessant N de la serra de l'Albera, dins el terme d'Argelers (Rosselló), a la zona d'administració francesa, que constitueix una interessant reserva ecològica, protegida com a reserva natural. Té una extensió de 300 ha i és format majoritariament pel faig i el roure martinenc.

ESTANYS DE LA JONQUERA
Zona (30 ha) de petits estanys i basses a l'extrem meridional del terme de la Jonquera, a tocar dels de Cantallops i Capmany.

CENTRE DE REPRODUCCIÓ DE TORTUGUES DE L'ALBERA
Situat al costat de l'ermita de la Mare de Déu del Camp (Garriguella). Ha estat creat de cara a la reproducció i conservació de la tortuga mediterrània

PATRIMONI HISTÒRIC I DOCUMENTAL
La Serra de l'Albera té una de les concentracions més importants de monuments megalítics de Catalunya (110 dólmens, 19 menhirs, 7 cistes i un poblat neolític). També gaudeix d'un ric patrimoni d'art romànic en forma de petites esglésies, parròquies i monestirs. El monument més notable és l'antic monestir benedictí de Sant Quirze de Colera, del segle X. Dins del paratge natural destaquen les restes dels castells dels segles XIV-XV: el castell de Rocabertí, el castell de Requesens i el castell de Canadal.
Informació

Contacte